Azijska Kuhinja

Azijska hrana WZVO.jpg

Azijska kuhinja je tako širok pojem kot je široka največja celina na Svetu. Kadar ljudje govorijo o azijski kuhinji najpogosteje mislijo na kitajsko, tajsko in japonsko ter morda indijsko. To ni presenetljivo, saj so te kuhinje (sploh prva) zaradi številnih restavracij v Sloveniji najbolj prepoznavne. Čim pa se začnemo malo bolj poglbljati takoj ugotovimo, da so že te pojmi veliko preširoki, saj že znotraj njih samih obstajajo precejšnje razlike, na primer v kitajski kuhinji sta precej znani in med seboj različni sečuanska in kantonska (več o tem lahko preberete tukaj – kitajska kuhinja).

Če obzorje razširimo potem moramo azijsko kuhinjo razčleniti na bližnjevzhodno (Turčija, Libanon, Izrael, Iran…), osredjeazijsko (Afganistan, Tažikistan, Uzbekistan…), jugovzhodno azijsko (Tajska, Burma, Vietnam, Indonezija, Filipini…), Daljnjevzhodno (Kitajska, Koreja, Japonska) in tisto vezano na Indijski polotok (Pakistan, Nepal, Indija, Šri Lanka, Bangladeš).

Vsako področje ima svoje podnebne in terenske posebnosti, ter posledično svoje posebne sestavine, ki posamično kuhinjo opredeljujejo. To si najlažje predstavljamo tako, da pomislimo na nam najbližjo kuhinjo – slovensko in primerjamo z ogromnim azijskim teritorijem. Če so regionalne razlike precejšnje že na 20.000 m2, kakšne so torej šele na 27.480.000 m2 (brez Rusije)!

Tudi druge celine premorejo ogromno terensko, živalsko, rastlinsko in podnebno raznolikost, a je Azijska celina še posebej zanimiva zato, ker je dom najstarejših svetovnih civilizacij, ki kulinarike razvijajo in prepletajo (po Svilni poti) že od pamtiveka.

AZIJSKA KUHINJA torej ni enako KITAJSKA KUHINJA!!! Več o posameznih kuhinjah si lahko preberete v naslednjih prispevkih: